Besöksadress: Södra Vägen 36, 465 31 NossebroTelefon: 0512-32530

Färgmodeller

I de flesta sammanhang pratar man om färgmodellerna RGB och CMYK när det handlar om digitalfoto, tryck, webb och så vidare. Innebörden är olika sätt att reproducera färger på olika enheter, till exempel på en skärm eller på papper.

Det finns alltså två färgmodeller som man normal pratar om. Den första, RGB, står för Röd+Grön+Blå och är en så kallad additiv färgmodell. RGB används på bildskärmar, TV-apparater, projektorer och bygger på att man med ljus lägger ihop bilden. Tar man fullt ut 100% RGB så skapar bildskärmen en pixel som ögat ser som vit. På de flesta bildskärmar är i själva verket inte pixeln vit, utan ögat luras att se vitt av 3 pixlar; en röd, en grön och en blå. Man bygger helt enkelt upp bilden från svart (pixlarna släckta) till vitt (pixlarna fullt tända). RGB-modellen är även det format som digitalkameror och scannrar använder för att lagra bilder. Av den anledningen försöker man i så lång utsträckning som möjligt behålla alla bilder i RGB-format.

Visualisering av RGB-modellen

RGB-modellen: En additiv färgmodell där de tre komponenterna R (rött), G (grönt) och B (blått) tillsammans adderas ihop till vitt. En blandning av två av färgkomponenterna ger färger liknande cyan, magenta och gul i CMYK-modellen, men överensstämmer inte 100%. RGB-modellen används av bildskärmar, digitalkameror och scanners.

Den andra färgmodellen kallas CMYK, men består egentligen även den enbart av 3 färger; Cyan+Magenta+Gul. CMYK är en så kallad subtraktiv färgmodell, och tar bort ljus för att skapa färger. CMYK används i alla färgskrivare (det finns även varianter med flera färger, till exempel ljus cyan + ljus magenta [CcMmYK], eller orange + grön [Hexachrome eller CMYKOG]) oavsett om det finns inställningar för RGB i inställningarna för skrivaren. Denna färgmodell används för tryck, där du bygger färgerna från vitt till svart (papperet det trycks på är normalt vitt eller nästintill vitt). Följdaktligen ger ett tryck med 100% CMY alltså svart. Dock vill man helst slippa blanda svart, och istället lägger man till den fjärde färgen (svart) när man trycker. Teoretiskt sett blir dock CMY = 100% svart.

Visualisering av CMYK-modellen

CMYK-modellen: En subtraktiv färgmodell där de tre komponenterna C (cyan), M (magenta) och Y (yellow) tillsammans adderas ihop till svart. En blandning av två av färgkomponenterna ger färger liknande rött, grönt och blått i RGB-modellen, men kan inte reproducera dem tillfredsställande (se nedan). CMYK-modellen används för tryck.

Från en färgmodell till en annan

När ett digitalfoto skall tryckas måste bilden naturligtvis konverteras från RGB till CMYK. Denna process kan ibland ge upphov till diverse problem eftersom hela RGB-spektrat inte kan representeras av CMYK-modellen. Det som i RGB är en klar grön (100% grön) färg kommer inte att kunna representeras i CMYK, och trycks då som en betydligt mer mörkt grön. Illustrationen nedan illustrerar problemet om än inte helt 100% korrekt (beroende på att det finns flera olika RGB- och CMYK-färgrymder). Vissa färger i RGB kan helt enkelt inte representeras av CMYK. Av den anledningen rekommenderar vi att ni ber om provtryck om ni själva gjort originalet, för att säkerställa att trycket blir som ni tänkt er. Av naturliga skäl bör man inte konvertera fram och tillbaka mellan olika färgmodeller då man riskerar att tappa färginformation i varje konvertering.

Skillnaden mellan synligt spektra, RGB- och CMYK-modellen

Färgspektra: RGB kan representera ett större spektra av färger än CMYK, och det är främst vid konvertering av RGB till CMYK som man märker att vissa färger inte kan reproduceras som det är tänkt. Noggrann konvertering kan i de flesta fall göra nytta, men vissa RGB-färger är tyvärr omöjliga att trycka med normalt fyrfärgstryck.

Dekorfärger

Det som kallas dekorfärger är speciellt tillblandade färger, oftast ur det som kallas Pantone-systemet (eller PMS, för Pantone Matching System). Dessa används oftast utöver CMYK i traditionellt offsettryck för att representera en speciellt framtagen färg för logotyper och liknande. En dekorfärg blandas inte till av CMYK, och kan därför användas för att trycka färger som inte kan representeras av CMYK. Andra exempel i offsettryck är till exempel speciella lackfärger, "guld"- och "silver"-färg.

Konstnärliga motiv

Ett litet speciellt omnämnande av konstnärliga motiv som till exempel oljemålningar eller blyertsteckningar; För att inte göra någon besviken måste vi informera om att det i många fall är mycket svårt eller omöjligt att reproducera handmålade eller tecknade konstverk. Ljusa vattenfärger, tunna blyertsskuggningar eller starka oljefärger blir inte desamma, varken i datorn eller i tryckt form. Ovanstående information om RGB- och CMYK-modellerna jämfört med det synliga spektrat förklarar vad det är som gör det här så svårt. Man kan givetvis arbeta sig fram till ett godtagbart resultat, men kritiska konstnärer bör vara medvetna om begränsningarna som finns på det här området.