Besöksadress: Södra Vägen 36, 465 31 NossebroTelefon: 0512-32530

Bildkomprimering

Jämförelse: Originalbild

Originalbild, inga JPEG-artefakter på den vita bakgrunden.

Jämförelse: JPEG-komprimering, första generationen

Första generationen, omsparad i JPEG-format. Tittar man noga ser man att det börjat uppstå JPEG-artefakter redan här. Ju högre komprimering som används, desto värre blir dessa artefakter.

Jämförelse: JPEG-komprimering, tionde generationen

Tionde generationen omsparad som JPEG-bild. Effekten kanske inte sticker i ögonen så mycket, men visar effekten av den förstörande komprimeringen. Ju fler gånger en bild öppnas och sparas om, desto sämre blir bildkvaliteten.

En sak att tänka på när man arbetar med bilder, oavsett program och operativsystem är komprimering. Det allra mest populära bildformatet idag är JPEG, oftast förkortat till filändelsen .jpg. Detta format är dock ett så kallat förstörande format, vilket har sina för- och nackdelar.

En normal smartphone eller digitalkamera idag har oftast bildsensorer som ger bilder på 12 megapixel eller mer. I pixlar betyder det bilder på cirka 4096x3072 pixlar. Datamängden kan beräknas genom att varje pixel består av tre komponenter: R (rött), G (grönt) och B (blått). Varje komponent representeras av ett värde mellan 0 och 255, motsvarande 8 bitar eller 1 byte. Således kräver varje pixel 3 byte. En 12-megapixelsbild upptar därför 36 megabyte i rått, okomprimerat format. Dock är det ganska sällan man ser bilder i den filstorleken, oftast landar bilderna på 5-6 megabyte kanske.

Detta åstadkoms givetvis med komprimering, där den vanligaste är JPEG-komprimering. Denna typ av komprimering tar bort information ur bilden som det mänskliga ögat inte "ser" i alla fall. I de flesta fall funkar detta utmärkt, vanliga foton tappar väldigt lite i komprimeringen.

Dock är det en sak man skall tänka på; spara aldrig om ett original i JPEG-format! Undantaget till den regeln är om JPEG-bilden i fråga kommer direkt från kameran. Då är bilden i JPEG-format i original.

Anledningen till detta är att JPEG är ett förstörande format. Detta betyder att om du öppnar originalfilen, gör ändringar och sparar om som JPEG igen, så har bildinformationen i bilden förändrats. När det händer brukar det kallas degradering eller generationsförluster. Ponera att du öppnar en bild som du sparat som JPEG; vad händer då? Jo, eftersom den information som plockats bort vid föregående JPEG-sparning inte går att få tillbaka, så öppnade du just en bild som är marginellt sämre än originalet. Tänk dig sedan att du gör detta om och om igen. Du kanske sitter och jobbar med en bild under flera dagar, sparar ditt jobb och fortsätter nästa dag. Arbetar du då med JPEG-formatet så tappar du alltså bildinformation för varje generation.

Observera dock att om du inte stänger och öppnar bilden igen, så tappar du ingenting i komprimeringen. Så länge originalbilden du laddade in ligger kvar i programmet och du jobbar med den, så tappar den ingen information. Originalinformationen går förlorad först när du sparar bilden som JPEG, stänger den och sedan öppnar den igen. Nästa gång du öppnar den sparade JPEG-bilden får du en bild som inte längre innehåller all bildinformation.

Här är några bra punkter att hålla i minnet:

  • Spara ALDRIG över originalbilden, oavsett format.
  • Så länge du har bilden öppen i ditt bildredigeringsprogram tappar du aldrig information på grund av komprimering.
  • Sparar du som JPEG, stänger bilden och öppnar den igen, då har du tappat bildinformation om du sen sparar den igen.
  • Spara aldrig JPEG-bilder i låg kvalitet om du inte vet exakt vad du gör och för vilket ändamål du skall ha bilden. Den förlorade informationen går aldrig att få fram igen.
  • Använd gärna ditt bildredigeringsprograms egna format medan du jobbar med en bild, t.ex. PSD-formatet för Photoshop. Dessa format är ickeförstörande och lagrar så mycket information om din bild som möjligt.
  • Om du arbetar med en bild som inte är ett fotografi, överväg att använda dig av ett icke-förstörande format istället, som till exempel PNG-formatet. Även GIF kan vara aktuellt. Anledningen till detta är att om du t.ex. sparar en teknisk ritning eller liknande, så förstörs tunna linjer med JPEG. Detta händer inte med PNG/GIF.
  • För arkivering av digitalbilder i RAW-format (helt okomprimerat bildformat), använd Adobe DNG-formatet.