Besöksadress: Södra Vägen 36, 465 31 NossebroTelefon: 0512-32530

Scanning

Epson Expression 10000XL
Bildläsare, skanner, en maskin som läser av ett fysiskt föremål, vanligen en bild på papper, och skapar en digital bild av det. Själva bildläsaren gör en rasterbild, men det finns program för att vektorisera eller OCRa bilden. Skannern uppfanns av Russell Kirsch 1957.

Har ni behov av det så har vi möjlighet att hjälpa er med inscanning av material till datorn. Vi scannar både påsiktsbilder (papperskopior) och diabilder upp till A3 (297x420mm) i storlek. Vi kan även i viss mån scanna negativ, men hur bra resultatet blir beror väldigt mycket på filmtyp och märke.

Vill ni att vi skall scanna någonting är det jättebra om vi vet vad ni skall använda bilden till, så kan vi anpassa storlek och så vidare redan från början. Vår scanner är helt färgkalibrerad och bildkvaliteten är vanligtvis mycket högt.

Tänk dock på att resultatet aldrig kan bli bättre än det original ni vill ha inscannat. Viss retuschering och liknande kan givetvis göras, men ett dåligt original blir aldrig lika bra som ett bra original. Tänk också på att inscanning av foton från dagstidningar och magasin i många fall kan ge upphov till så kallade moiré- eller interferensmönster. Detta beror på att tryckta original är gjorda med ett raster, och ett fyrfärgstryck består av 4 sådana raster som ligger i olika vinkel mot varann. Vill det sig illa så uppstår ett kraftigt moirémönster som lätt kan förstöra intrycket av en bild fullständigt.

Vi arbetar med: Epson Expression 10000 XL, SilverFast Ai