Besöksadress: Södra Vägen 36, 465 31 NossebroTelefon: 0512-32530

3D-rendering och visualisering

Ett exempel på produkter från Fribergs storköksutrustning, där det hade varit problematiskt att fotografera alla 3 produkterna på en och samma gång. Speciellt när kokgrytan vid tillfället inte ens fanns färdigbyggd.

Ett område som vi lagt till vår portfolio är 3D-rendering och visualisering. Detta innebär att vi tar en 3D-ritad konstruktion, sätter material på de olika delarna och renderar ut en produktbild långt innan den första enheten kanske ens tillverkats och finns tillgänglig för fotografering.

I dagens höga produktions- och konstruktionstempo är det inte alltid ekonomiskt försvarbart eller ens tidsmässigt möjligt att tillverka en prototyp bara för att ta produktfoton – något som är än viktigare om man till exempel vill börja sälja in sin produkt innan den första prototypen är klar. Till höger kan du bland annat se ett exempel på produkter från Fribergs storköksutrustning, där det hade varit problematiskt att utrymmesmässigt fotografera alla tre produkterna på en och samma gång. I det här speciella fallet omöjligt, eftersom kokgrytan vid tillfället inte ens fanns färdigbyggd.

Så istället för produktfotografering i all hast med undermåliga förhållanden, dåligt ljus och liknande, så kan man istället exportera en 3D-modell i STEP-format (vanligtvis) från sitt CAD-system, t.ex. Inventor, SolidWorks, Creo/ProEngineer m.fl. Denna modell plockar vi sedan in i vårt renderingsprogram, lägger olika material som metall, plaster, gummi och liknande på de olika delarna, sätter dit eventuella dekaler och skyltar (vi hjälper givetvis även till med att rita upp eller scanna dessa om ni inte har dem digitalt) och renderar ut en produktbild mot till exempel en vit bakgrund i lämplig storlek för den applikation den skall användas till.

3D-rendering underlättar också då man vill visualisera olika material- eller färgval på sin produkt, till exempel för kunder som vill se produkten lackad i deras specifika färg.

Vi har även möjlighet att hjälpa er med att rita upp era produkter eller lägga till detaljer som saknas efter behov. Antingen med komplett 3D-CAD eller med enklare medel som t.ex. Sketchup. Exempel på "enkel" visualisering med Sketchup finns här som case studies i form av en påhittad konsumentprodukt eller som ett exempel på en kontorsinteriör. Det finns mycket man kan åstadkomma med relativt enkla medel!

Utöver rena produktfoton kan man på ett mycket bra sätt även använda renderade 3D-modeller för att visualisera handhavande, felsökning och reparation genom att explodera eller plocka ut utvalda delar från en modell till instruktionsböcker, monteringsanvisningar och liknande. I många fall är det svårt att fotografera vissa vinklar, problematiken med blixtfotografering, mörka lokaler och liknande, och där kan en 3D-rendering på ett tydligt sätt eliminera de problem som uppstår vid vanlig fotografering.

Även på webben och för film kan man rendera ut fullt roterbara produktbilder som besökaren själv kan vrida och vända på efter behov (se exemplet nedan). Det går även att göra enklare animeringar för att visa hur saker fungerar och/eller sätts ihop, men det ställer vissa krav på hur 3D-modellen är konstruerad.

Är detta intressant för dig så är ni varmt välkomna att kontakta oss för en förutsättningslös diskussion om vad vi kan hjälpa er med. Att ta fram en 3D-renderad produktbild är ofta betydligt billigare än krånglet med att anlita en fotograf, transport till och från studio, för att inte tala om att man med 3D-rendering kan få fram ett foto på en produkt som bara finns ritad i datorn. Kostnaden för en 3D-rendering varierar från cirka 1000 kr (exkl. moms) och uppåt, mycket beroende på modellens komplexitet och utförande.

Ett exempel på en renderad 360-graders vy av en balgrip från Flexus Balasystem.